DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Sistem Rawatan Air SafeWhere Batang Padang : 5 Oktober 2019

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Sistem Rawatan Air SafeWhere Batang Padang

DYMM Paduka Seri Sultan perak merasmikan pemasangan 10 sistem air terawat di tujuh kampung Orang Asli di daerah Batang Padang.

TAPAH, 5 OKTOBER 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan 10 unit sistem rawatan air lapangan SafeWhere Batang Padang.

Turut berangkat DYMM Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim serta YTM Raja Kecil Sulong, Raja Dato' Seri Ahmad Nazim Azlan Shah Raja Dato' Seri Ashman Shah.

Hadir sama ke majlis tersebut YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu; Pemegang Amanah Yayasan Sultan Azlan Shah (YSAS) Jen (B) Tan Sri Dato' Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin; Ketua Koordinator Pasukan Tindakan dan Bantuan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET) Dr Ahmad Munawar Helmi Bin Salim dan YBrs Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli Prof Dr Juli a/l Edo.

Jen (B) Tan Sri Dato' Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin berkata, Sistem Rawatan Air Lapangan Safewhere sumbangan YSAS yang mula beroperasi sejak 7 September lalu itu membekalkan bekalan air terawat kepada lebih 1,100 penduduk di kampung Orang Asli terbabit.

Pemasangan 10 unit sistem rawatan air berkuasa solar dibangunkan IMARET dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia mengambil masa lima minggu serta membabitkan dana keseluruhan RM1.1 juta termasuk kos penyelenggaraan 10 tahun.

"Inisiatif YSAS dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah Batang Padang dan IMARET dalam membekalkan air terawat untuk komuniti Orang Asli itu turut membabitkan pembinaan empangan mini di Kampung Orang Asli Batu 17 Sekam Bawah," ujar beliau dalam sembah ucapan pada majlis perasmian itu.

Tujuh kampung Orang Asli yang menerima sistem rawatan air lapangan itu ialah Kampung Orang Asli Batu 14, Batu 15, Batu 16, Batu 17 Sekam Bawah, Batu 17 Landing Zone, Batu 19 dan Batu 20.

Beliau berkata, kampung terbabit dipilih selepas kajian dijalankan IMARET dan Pejabat Kesihatan Daerah Batang Padang mendapati terdapat keperluan air terawat dalam kalangan penduduk yang bergantung kepada sumber semula jadi sekali gus terdedah kepada risiko penyakit bawaan air.

Selain di pedalaman Kelantan dan Johor, sistem rawatan air lapangan itu telah dipasang di kem pelarian Rohingya di Cox's Bazar, Bangladesh dan di empat kampung dan hunian sementara mangsa gempa di Palu, Sulawesi.

YSAS diperbadankan sebagai syarikat berhad pada 6 Februari 2006 dengan tujuan mempromosi aktiviti kebajikan bermanfaat untuk masyarakat di Perak. YSAS juga mewakili warisan Alhamrhum DYMM Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfurlah dan simbol Kesultanan Perak yang menyediakan talian penting selain merapatkan jurang antara raja dan rakyat, termasuklah dalam kalangan komuniti Orang Asli.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Sistem Rawatan Air SafeWhere Batang Padang YAB Menteri Besar Perak dan Isteri beramah mesra dengan penduduk setempat.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Sistem Rawatan Air SafeWhere Batang Padang DYMM Paduka Seri Sultan Perak bergambar bersama salah seorang anak penduduk setempat.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Sistem Rawatan Air SafeWhere Batang Padang Raja Permaisuri Perak beramah mesra dengan penduduk setempat.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive