Kerajaan Jangka Tapak Semaian Buluh Di Lahat Keluarkan 100,000 Anak Benih Buluh Sebulan : 13 Oktober 2019

Kerajaan Jangka Tapak Semaian Buluh Di Lahat Keluarkan 100,000 Anak Benih Buluh Sebulan

YAB Menteri Besar Perak menanam pokok buluh sempena Hari Buluh Sedunia 2019.

IPOH, 13 OKTOBER 2019 - Tapak semaian, makmal tisu kultur serta bangunan penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Lahat dijangka mengeluarkan 100,000 anak benih buluh berkualiti setiap bulan bermula akhir tahun ini.

YB Menteri Industri Utama Puan Teresa Kok berkata, sebanyak lima spesies buluh iaitu Buluh Semantan, Beting, Beti, Betung dan Buluh Hitam yang diluluskan akan ditanam di tapak semaian berkenaan yang ditubuhkan sebagai inisiatif pembangunan industri buluh secara komersial.

"Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) telah menyenaraikan buluh sebagai salah satu spesies di dalam Program Pembangunan Ladang Hutan (PPLH) yang menawarkan pinjaman mudah kepada pihak industri yang berminat untuk mengusahakan penanaman buluh daripada lima jenis buluh terbabit," ujar beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Sambutan Sempena Hari Buluh Sedunia Malaysia 2019 yang diadakan Hotel Casuarina@Meru.

Majlis turut dihadiri YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu serta YB Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Industri dan Pembangunan Wilayah, Dato' Seri Ir Haji Mohammad Nizar Bin Jamaluddin.

Terdahulu dalam majlis sama, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Temenggong (Pendidikan Khas), SMK Temenggong dan SMK Anderson berjaya memenangi Pertandingan Reka Cipta Kincir Air Berasaskan Buluh Sempena Sambutan World Bamboo Day 2019.

Ketiga-tiga sekolah berkenaan berjaya membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM1000.

Beliau berkata, jumlah eksport buluh dan produk berasaskan buluh Malaysia pada tahun lepas adalah RM9.97 juta dan antara pasaran eksport utamanya adalah Jepun RM2.15 juta diikuti Amerika Syarikat RM1.98 juta dan Singapura RM1.17 juta.

“Berdasarkan potensinya yang baik, saya yakin industri berasaskan buluh di negara ini boleh dikembangkan melalui kerjasama kukuh di dalam bidang penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan, pembangunan standard serta modal insan melibatkan pelbagai pihak.

"Dengan adanya kolaborasi ini, tidak mustahil Malaysia mampu menghasilkan produk bernilai tambah tinggi berasaskan buluh setanding dengan negara China, Jepun dan Korea dalam bidang-bidang berkaitan seperti industri tekstil dan pembinaan," kata beliau.

Sementara itu, YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, jumlah taburan tertinggi adalah dari spesies buluh betong yang dianggarkan 4.64 juta rumpun di Perak, yang mana jumlahnya lebih tinggi berbanding negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia.

Justeru, tegas beliau, ia menunjukkan Perak amat berpotensi tinggi untuk dibangunkan sebagai hub pembangunan industri perladangan buluh secara komersial di negara ini.

"Tempat-tempat menarik seperti Masjid Buluh di Kuala Kangsar, Bamboo Jungle Adventures di Sungai Siput dan Sahom Valley Resort di Kampar boleh dianggap sebagai satu pencapaian yang terbaik dalam mempromosikan buluh sebagai satu sumber bahan yang diguna pakai bagi pelbagai tujuan," kata beliau.

Beliau berkata, pihaknya yakin pembangunan industri buluh dapat mewujudkan peluang pekerjaan dan ekonomi kepada masyarakat setempat dan pada masa yang sama menjana sumber pendapatan baharu kepada kerajaan negeri.

Kerajaan Jangka Tapak Semaian Buluh Di Lahat Keluarkan 100,000 Anak Benih Buluh Sebulan Antara tetamu yang hadir di majlis tersebut.
Kerajaan Jangka Tapak Semaian Buluh Di Lahat Keluarkan 100,000 Anak Benih Buluh Sebulan Persembahan semasa Majlis Sambutan Sempena Hari Buluh Sedunia Malaysia 2019.
Kerajaan Jangka Tapak Semaian Buluh Di Lahat Keluarkan 100,000 Anak Benih Buluh Sebulan YAB Menteri Besar Perak mencuba basikal buluh di Sambutan Hari Buluh Sedunia Malaysia 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive