YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak : 10 November 2019

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak

YB Dato' Haji Zainal Azman bin Abu Seman telah dianugerahkan Darjah Dato' Paduka Cura Si Manja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'.

KUALA KANGSAR, 10 NOVEMBER 2019 - YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan, Dato' Haji Zainal Azman bin Abu Seman telah dianugerahkan Darjah Dato' Paduka Cura Si Manja Kini (DPCM) yang membawa gelaran “Dato'” sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Iskandariah.

Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran pada tahun ini telah didahului oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato' Seri Panglima Abd Hamid bin Bador yang menerima Darjah Seri Panglima Taming Seri (SPTS) dan membawa gelaran "Dato' Seri Panglima".

Selain YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan Ketua Polis Negara, turut menerima darjah kebesaran adalah Setiausaha Dewan Negara Perak, YDH Toh Amar Seri DiRaja Dato' Seri Ayop bin Hashim yang dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) dan membawa gelaran "Dato' Seri".

Berangkat pada istiadat itu DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar, Raja Nazhatul Shima Sultan Idris Shah; DYAM Raja DiHilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah dan DYTM Raja Puan Muda Perak Tunku Soraya Sultan Abdul Halim serta barisan kepimpinan kerajaan negeri.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan turut berkenan mengurniakan Darjah Dato' Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato' kepada 12 tokoh dan individu termasuk salah seorang menerima darjah kehormat.

Antara yang menerima DPMP adalah dua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Dato' Asmuni bin Awi dan YB Dato' Abdul Yunus bin Jamahri; Timbalan Mufti Perak, Dato' Zamri bin Hashim serta Pegawai Pembangunan Negeri, Dato' Zulazlan Abu Hassan.

Sementara, His Excellency Mr. Mahmoud H.S. Qattan, Duta Arab Saudi ke Malaysia menerima DPMP Kehormat.

Selain itu, Baginda turut perkenan mengurniakan Darjah Dato' Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran “Dato’ Pahlawan” kepada empat penerima iaitu Bridgedier Jeneral Dato' Mustaffa bin Othman dari Kementerian Pertahanan; SAC Dato' Azizi bin Mat Aris dari Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia; Laksamana Pertama Dato' Affenddy bin Suhaimi dari Kementerian Pertahanan dan Brigedier Jeneral Dato' Dr Rozali bin Ahmad dari Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan.

Terdahulu, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan memeriksa kawalan kehormat 106 pegawai dan anggota Rejimen Askar Jurutera Diraja Dua Divisyen diketuai oleh Mejar Mohd Iqbal Mohd Zainuddin.

Pada sambutan tahun ini, DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan menganugerahkan 254 darjah, bintang dan pingat kebesaran negeri bersempena Ulang Tahun Hari Keputeraan baginda yang disambut 1 November baru-baru ini.

Majlis penganugerahan darjah, bintang dan pingat kebesaran yang lain akan disempurnakan pada 16 November ini.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak DYMM Paduka Seri Sultan Perak memeriksa Istiadat Kawalan Kehormatan.
YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak YAB Menteri Besar Perak menghadap mempersembahkan Ucapan Tahniah dan Taat Setia mewakili kerajaan dan rakyat.
YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak DYTM Raja Muda Perak menghadap mempersembahkan ucapan Tahniah dan Taat Setia bagi Pihak Raja-Raja dan Orang Besar Perak.
YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dianugerah Darjah Kebesaran DYMM Paduka Seri Sultan Perak YDH Toh Amar Seri DiRaja Dato' Seri Ayop bin Hashim yang dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) dan membawa gelaran Dato' Seri.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive