DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat : 17 November 2019

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersalaman dengan pengunjung yang hadir.

GOPENG, 17 NOVEMBER 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat ke Majlis Bersama Rakyat sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng.

Turut berangkat DYMM Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim, DYTM Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa, DYTM Raja Puan Besar Perak Raja Nazhatul Shima Sultan Idris Shah, DYAM Raja Dihilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris dan DYAM Raja Puan Muda Besar Perak Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Hadir sama YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dan isteri Datin Seri Dr Nomee Ashikin Binti Mohammed Radzi serta barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak.

Majlis yang diadakan bersempena Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ke-63 yang disambut pada 1 November lepas, turut dihadiri kira-kira 2,000 hadirin yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dalam ucapannya berkata, kerajaan negeri telah menyiapkan 7,000 unit buah rumah mampu milik untuk projek Rumah PerakKu manakala 11,000 unit lagi, sedang dalam pembinaan khusus untuk golongan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40).

"Selain itu, 2,700 keluarga daripada dua belas Rancangan Perkampungan Tersusun mendapat manfaat daripada pelbagai projek infrastruktur dengan peruntukan melibatkan RM5 juta.

"Insya-Allah, semua usaha ini akan diteruskan dalam Belanjawan Negeri Perak 2020 yang dibentangkan di Persidangan Dewan Undangan Negeri pada Jumaat lepas, antaranya jumlah penerima Kad Perak Prihatin akan ditingkatkan kepada 20,000 isi rumah," kata beliau.

Dalam pada itu, beliau berkata, Perak telah berjaya mencatat pertumbuhan ekonomi sebanyak 5.3 peratus sepanjang tahun lalu, manakala kadar pengangguran di negeri telah menurun.

"Momentum ini dijangka akan diteruskan untuk tahun ini susulan kemasukan pelaburan berjumlah RM1.72 bilion sepanjang enam bulan pertama tahun ini.

"Penganjuran Ekspo Antarabangsa Perak (PIEX) 2019 yang melabuhkan tirainya hari ini dijangka akan melonjakkan lagi jumlah pelaburan dan perdagangan negeri ini, dalam menzahirkan hasrat mempelbagaikan aktiviti ekonomi negeri," kata beliau.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat DYTM Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa turut berkenan hadir ke Majlis Bersama Rakyat.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat DYAM Raja Dihilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris turut berkenan ke Majlis Bersama Rakyat.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat Antara orang awam yang hadir di Majlis Bersama Rakyat.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat Antara persembahan yang diadakan.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Bersama Rakyat Antara tetamu VIP yang hadir di majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive