Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT : 29 Februari 2020

Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT

Pemenang Pertandingan Keceriaan Bangunan bergambar semasa Sambutan Hari Komuniti Negara.

IPOH, 29 Februari 2020 -  Ipoh menjadi lokasi pertama penganjuran Hari Komuniti Negara sejak Dasar Komuniti Negara dilancarkan pada tahun lepas.

Lebih 5,000 pengunjung telah memeriahkan Sambutan Hari Komuniti Negara yang dianjurkan di Stadium Indera Mulia, Ipoh selama dua hari sejak 28 Feb.

Mengenai sambutan ini, YBhg. Ketua Setiausaha KPKT, Dato’ Sri Haji Mohammad bin Mentek berkata program ini diadakan bertujuan menghargai sumbangan serta kerjasama rakan-rakan strategik daripada pelbagai jabatan dan agensi kerajaan, swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta institusi pengajian tinggi yang telah berusaha membantu memperkasa serta mendaya upaya komuniti.

"Sambutan ini secara tidak langsung akan dapat memberi pendedahan dan hebahan kepada seluruh rakyat Malaysia supaya sentiasa meneruskan usaha untuk menjadikan komuniti sebagai golongan sasar yang utama dalam agenda pembangunan negara. 

"Kami juga menyeru rakan strategik yang berpotensi untuk sama-sama menjayakan pelaksanaan Dasar Komuniti Negara dan dengan langkah ini, kesejahteraan komuniti perumahan di bandar terutamanya dalam kalangan golongan B40 akan lebih berdaya maju dan sejahtera secara holistik," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian sempena Hari Komuniti Negara yang turut dihadiri  YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Ahmad Suaidi Abdul Rahim di sini, hari ini.

Sempena sambutan ini, sebanyak 70 pempamer melibatkan 32 agensi kerajaan swasta telah turut serta dalam usaha menyebar luas informasi kepada masyarakat.

Antara lainnya, turut diberi penekanan adalah pameran pencapaian dan kejayaan aktiviti atau program yang telah dianjurkan oleh persatuan penduduk Projek Perumahan Rakyat bersama rakan strategik.

Usaha ini adalah salah satu langkah mendorong persatuan penduduk PPR lain untuk turut serta dalam menggiatkan aktiviti serta program komuniti dengan lebih rancak lagi dan secara tidak langsung menyumbang kepada kejayaan pelaksanaan Dasar Komuniti Negara.

Selain itu, dalam ucapan perasmiannya, Dato’ Sri Haji Mohammad bin Mentek turut mengulas tentang perancangan KPKT untuk mengembangkan Pusat Inisiatif Komuniti Sifar Sisa (ZeComm) di semua 19 buah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang telah mempunyai Pejabat Sekretariat Muafakat Komuniti.

Ia antara usaha bagi memupuk amalan kitar semula dalam kalangan anggota komuniti di samping memberi pulangan kepada individu yang aktif melaksanakan inisiatif berkenaan.

“Sebelum ini sebanyak lima Pusat ZeComm sudah ditubuhkan di PPR Kota Bharu, Kelantan; PPR Lembah Subang 2, Selangor; PPR Tehel, Melaka; PPR Senawang, Negeri Sembilan; dan Rumah Pangsa Jalan Hospital, Ipoh Perak.

“Jadi, bagi menyebar luas program ini, kita merancang untuk mengembangkan Pusat Komuniti Sifar Sisa (ZeComm) di semua 19 Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang sudah mempunyai Pejabat Sekretariat Muafakat Komuniti,” katanya.

Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT

Antara orang ramai yang hadir memeriahkan majlis tersebut.

Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT

Persembahan semasa Sambutan Hari Komuniti Negara yang dianjurkan di Stadium Indera Mulia.

Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT YBhg. Ketua Setiausaha KPKT menyempurnakan gimik perasmian Hari Komuniti Negara.
Ipoh Destinasi Pertama Hari Komuniti Negara KPKT

Antara ketua jabatan dan pengunjung yang hadir ke Hari Komuniti Negara yang diadakan pada hari Sabtu yang lepas.

 

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive