Semua Jabatan Harus Beri Tumpuan Perkenal Inovasi Baharu Dalam Sistem Penyampaian.: 15 Oktober 2020.

YAB Menteri Besar Perak menyempurnakan gimik perasmian Sambutan Hari Inovasi Negeri Perak.

IPOH, 15 Oktober 2020 – Kerajaan Negeri Perak berharap semua jabatan dan agensi dapat akan memberi tumpuan untuk memperkenalkan inovasi-inovasi baharu dalam sistem penyampaian sesuai dengan norma baharu.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu  dalam ucapannya berkata, kepentingan inovasi perlu dilihat secara holistik bagi memastikan polisi-polisi yang tidak lagi sesuai dengan zaman ini perlu dilihat semula dalam mempertingkatkan sistem penyampaian kerajaan.

“Kita biasa beranggapan bahawa inovasi adalah usaha yang melibatkan penggunaan teknologi, kejuruteraan atau sesuatu yang bersifat saintifik dalam penyelesaian masalah.

"Dalam konteks pentadbiran kerajaan negeri dan penjawat awam, inovasi tidak perlu terhad kepada elemen-elemen yang saya sebutkan tadi. Antara inovasi yang boleh kita lakukan adalah seperti mengkaji semula peraturan, garis panduan dan amalan yang tidak lagi relevan kepada keadaan semasa,” ujarnya semasa menyempurnakan Sambutan Hari Inovasi 2020 Peringkat Negeri Perak di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim; YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Zulazlan bin Abu Hassan; YB Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau, Tuan Ahmad Saidi bin Mohamad Daud dan barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak.

Dalam majlis tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu turut menyampaikan Anugerah Utama Inovasi 2020 Negeri Perak kepada Kumpulan Viper daripada Jabatan Veterinar Negeri Perak yang telah membawa pulang wang tunai RM5,000.00 dan trofi.

Kumpulan tersebut mengetengahkan projek Viblower yang telah dihasilkan untuk mengatasi masalah penangkapan dan pelupusan anjing terbiar semasa wabak Rabies.

Selain itu, lima penerima Anugerah Potensi Inovasi 2020 Negeri Perak adalah Kumpulan Ladang Ayer Kuning (Perbadanan Pertanian Negeri Perak); kumpulan SmarBiz20 (Majlis Bandaraya Ipoh); Kumpulan Rainbow (Jabatan Kerja Raya Daerah Kerian); Kumpulan Last Call Jerr (Jabatan Pengairan dan Saliran Daerah Larut Matang dan Selama) dan Kumpulan Fast-T (Jabatan Pengairan dan Saliran Daerah Hilir Perak.

Kelima-lima penerima anugerah tersebut membawa pulang wang tunai RM1,000.00 dan trofi.

Manakala johan Pertandingan Logo Inovasi Perkhidmatan Negeri Perak telah dirangkul oleh Encik Mohd Firdaus Bin Abd Hamid daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Perak dan telah membawa pulang wang tunai RM100.00

Tempat kedua dan ketiga pertandingan yang sama telah dirangkul oleh Encik Muhammad Syakir Bin Jebat dari Bahagian Dewan Negeri Dan Majlis Mesyuarat Kerajaan, Pejabat SUK Perak dan  Encik Azmi Bin Mohamed Asmayatim dari Bahagian Korporat, Pejabat SUK Perak.

Masing-masing membawa pulang wang tunai RM800.00 dan RM500.00.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive