Majlis Sambutan Tahun Baru Cina Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan : 22 Februari 2015

tahunbarucina
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersalaman dan beramah mesra bersama tetamu yang hadir.

IPOH, 22 FEBRUARI 2015 - Majlis sambutan Tahun Baru Cina 2015 Peringkat Negeri Perak telah diadakan di Kinta Riverfront Hotel & Suites, Ipoh Perak. Majlis yang dihadiri DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan serta DYMM Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan itu telah disambut meriah dengan kehadiran lebih kurang 2 ribu orang tetamu jemputan.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baharu, Dato' Dr Mah Hang Soon berkata dalam ucapannya bahawa "Tahun Baru Cina pada asalnya adalah untuk meraikan musim bunga dan juga ketibaan hasil tanaman yang lumayan. Ketika meraikan perayaan ini, masyarakat Cina akan berkumpul dan bersuka ria bersama anak-anak yang pulang ke kampung halaman mereka."

Dalam konteks negara majmuk seperti di negara ini, perayaan Tahun Baru Cina bukan sahaja disambut oleh golongan Cina sahaja malah semua rakyat di negara ini boleh meraikan perayaan yang ada. Rakyat di negara ini boleh menyambut dengan rasa muhibah dan meriah.

Perayaan Tahun Baru Cina ini juga menujukkan kedudukan tinggi yang diletakkan oleh masyarakat Cina terhadap orang-orang tua dan juga kepada institusi kekeluargaan. Masyarakat Cina juga mengamalkan sikap hormat-menghormati dan berbudi bahasa. Jika dilihat, amalan ini juga tidak hanya diamalkan oleh masyarakat Cina tetapi jugak amalan ini diamalkan oleh kaum-kaum lain yang ada di negara ini.

YB Dato' Dr Mah Hang Soon juga berkata bahawa, kita sebagai rakyat haruslah tekad untuk memperbaharui diri dan sentiasa melangkah ke hadapan dengan penuh rasa semangat. Ini juga akan dapat mengukuhkan perpaduan yang menjadi lambang kekuatan negara sejak dahulu lagi.

Turut berangkat hadir dalam Majlis Sambutan Perayaan Tahun Baru Cina 2015, DYTM Raja Muda Perak dan DYTM Raja Puan Besar Perak. Turut hadir YAB Menteri Besar Perak dan Isteri dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

tahunbarucina DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim menyerahkan ang pau kepada anak yatim dari beberapa buah rumah kebajikan sekitar Ipoh.
tahunbarucina DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, DYTM Raja Muda Perak, dan YAB Menteri Besar Perak dalam upacara menggaul Yee Sang.
tahunbarucina DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim turut serta mencemar duli dalam upacara menggaul Yee Sang.
tahunbarucina DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzudin Shah semasa gimik pelancaran Majlis Sambutan Tahun Baru Cina 2015 Peringkat Negeri Perak.
tahunbarucina Persembahan orkestra cina sempena Majlis Sambutan Perayaan Tahun Baru Cina Peringkat Negeri Perak 2015.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive