Ceramah Integriti Perkhidmatan Awam Negeri Perak Darul Ridzuan : 16 April 2015

Ceramah Integriti

IPOH, 16 April 2015 – “Iman Asas Integriti” merupakan tajuk ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Don Danial bin Don Biyajid sempena program Ceramah Integriti Perkhidmatan Awam Negeri Perak Darul Ridzuan yang telah berlangsung pada 16 April 2015 di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Lebih daripada 1,000 orang warga perkhidmatan awam seluruh Negeri Perak telah menghadiri program tersebut.

Antara intipati ceramah adalah iman membawa maksud percaya dan integriti bermaksud amanah. Jika kita berpegang teguh pada Rukun Iman, maka InsyaAllah kita pasti akan berintegriti dalam setiap tindak tanduk kita. Firman Allah S.W.T., manusia merupakan sebaik-baik penciptaan daripada sekalian makhluk dan dijadikan daripada tanah, sumber yang paling suci. Oleh itu, tidak wajarlah kita melakukan perkara-perkara yang tidak berintegriti.

Penceramah telah membawa beberapa kisah yang baik untuk diteladani seperti kisah kelahiran Nabi Musa A.S., kisah para sahabat Rasulullah S.A.W., kisah di zaman Nabi Sulaiman A.S., kisah Telaga Barhud dan kisah cucunda Rasulullah S.A.W. iaitu Hasan dan Husin.

Kesimpulan daripada kisah-kisah tersebut adalah tanpa iman adalah sukar untuk berintegriti. Namun dalam berintegriti, kita perlu menjaga silaturrahim. Sebagai manusia biasa yang mempunyai kelemahan dan kekurangan, kita perlu ada sedikit tolak ansur dan belas kasihan. Rasulullah S.A.W. menjadi contoh integriti terbaik untuk kita ikuti kerana baginda sangat amanah dan pada masa yang sama sangat mementingkan silaturrahim.

Penceramah mengakhiri ceramah beliau dengan memberi beberapa panduan untuk menegur ketua atau orang yang lebih tua dengan cara yang lebih berintegriti seperti berikut:

  • Berkata benar walaupun pahit;
  • Susun kata-kata yang sesuai dan dengan rendah diri;
  • Bukan di khalayak ramai;
  • Kaitkan dengan kepakaran; dan
  • Jika sesuai, gunakan cara menimbulkan persoalan.

Ceramah Integriti

 

Para peserta khusyuk mendengar ceramah.

Ceramah Integriti

 

Ustaz Don bersama-sama Dato’ Haji Razali Bin Othman, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) dan Puan Nor Sham Binti Rahman, Setiausaha Bahagian Pengurusan Sumber Manusia.

Ceramah Integriti

Bergambar kenangan bersama-sama sebahagian daripada Urus Setia.

 

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive