Memahami Peranan Dan Tanggungjawab Pasukan Keselamatan – YAB Menteri Besar Perak : 25 Jun 2015


YAB Menteri Besar Perak, Dato Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir bergambar bersama pasukan keselamatan dan pasukan beruniform.

IPOH, 25 Jun 2015 – YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir menyeru rakyat dan anggota-anggota perkhidmatan awam supaya memahami peranan dan tanggungjawab anggota keselamatan yang bertugas sepanjang masa tanpa mengira waktu ataupun sempadan demi menjaga keamanan negara ini.

YAB Menteri Besar Perak berkata, rakyat di negara ini tidak sepatutnya memandang mudah dan rendah sumbangan yang diberikan oleh anggota-anggota keselamatan.

“Macam-macam tuduhan yang dilemparkan dan anggota keselamatan di negara ini dilihat dari sudut kaca mata yang negatif. Demikian juga ada mengatakan pasukan-pasukan keselamatan, tentera kita yang kurang berkeupayaan, tidak mempunyai kepakaran-kepakaran teknikal dan sebagainya ataupun peralatan-peralatan canggih.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir ketika Majlis Penyerahan Juadah Raya 2015 Kepada Pasukan Keselamatan & Pasukan Beruniform Sumbangan Kerajaan Negeri dan BAIDURI Perak di Dewan Bankuet SUK Perak.

Menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir, rakyat perlulah yakin kepada pasukan keselamatan di negara ini, kerana soal keselamatan negara merupakan pekara serius dan seharusnya anggota awam dan pasukan keselamatan bersatu padu demi mempertahankan sebuah negara yang berdaulat.

Pada Majlis Penyerahan Juadah Raya 2015 Kepada Pasukan Keselamatan & Pasukan Beruniform itu, sebanyak 15,589 kotak makanan diedarkan kepada 16 pasukan keselamatan dan beruniform antaranya Polis Di Raja Malaysia (PDRM), Pasukan Gerakan AM (PGA), Pasukan Polis Marin (PGM), Markas 2 Briged, Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM), Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kesihatan, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam Di Raja, Jabatan Penjara Taiping, Kem Tahanan Taiping/ Pusat Koreksional Kamunting, Jabatan Penjara Tapah dan Jabatan Penjara Batu Gajah.

Terdahulu sebelum Majlis Penyerahan Juadah Raya 2015 Kepada Pasukan Keselamatan & Pasukan Beruniform, seramai 1,100 petugas daripada perbagai agensi Kerajaan dan NGO bergotong-royong membungkus juadah raya di Dewan Bankuet, SUK Perak.

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir menyerahkan kotak juadah raya kepada Tentera Laut Di Raja Malaysia.

YAB Menteri Besar Perak menyerahkan Juadah Raya Kepda Ketua Polis Perak.

Seramai 30 petugas dari PERKEP Perak terlibat ketika proses pembungkusan juadah raya di Dewan Bankuet SUK Perak.

Petugas daripada Jabatan Kesihatan turut membantu membungkus juadah raya untuk diedarkan kepada pasukan keselamatan dan beruniform.

Yang DiPertua BAIDURI Perak Datin Seri DiRaja Saripah binti Zulkifli dan Pengerusi PUSPANITA Perak YBhg Datin Seri Nor Hasmah Mohamad turut serta membungkus juadah raya.

 Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive