Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Perak 2015 Disambut Meriah : 31 Ogos 2015


Hari Kebangsaan
DYMM Tuanku bersama anaknya turut mengibarkan jalur gemilang.

IPOH, 31 OGOS 2015 - Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 yang diadakan di perkarangan Dewan Bandaran, Jalan Panglima Bukit Gantang Ipoh disambut meriah dengan kehadiran orang ramai yang membanjiri kawasan hadapan dataran sejak awal pagi lagi. Dianggarkan kira-kira 10,000 rakyat Perak hadir di perkarangan Dewan Bandaran Ipoh bagi menyambut sambutan Hari Kebangsaan Peringkat yang bertemakan Sehati Sejiwa.

Acara sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 dimulakan sebaik keberangkatan tiba DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim serta putera dan puteri baginda, YTM Raja Kecil Besar Perak, Raja Azlan Muzaffar Shah dan Raja Nazira Safya kira-kira jam 8.15 pagi.

Sambutan dimulakan dengan Pemeriksaaan Kawalan Kehormatan Utama, Rejimen Askar Jurutera DiRaja oleh DYMM Sutlan Perak disusuli dengan nyanyian lagu Negaraku dan lagu kebesaran Negeri Perak.

Majlis sambutan diteruskan dengan bacaan ikrar Hari Kebangsaan oleh Pelajar Tingkatan 6, Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Ipoh di hadapan pentas utama sebelum persembahan nyanyian koir seramai 120 orang pelajar dari 3 buah sekolah iaitu Sekolah Menengah Sam Tet, Sekolah Menengah Tarcision Convent dan Sekolah Menengah Kebangsaan Convent ipoh.

Seterusnya sambutan diteruskan lagi dengan persembahan pentomin bertemakan “Sehati Sejiwa” yang dilakonkan oleh Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri Perak , pelajar-pelajar sekolah, pekerja swasta dan ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Acara kemuncak Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 diteruskan dengan perarakan masuk 114 kontinjen dari pelbagai jabatan dan agensi, membabitkan 6,500 peserta bagi menyertai acara perbarisan sempena sambutan hari kebangsaan.

Antara kontinjen yang mengambil bahagian adalah kontinjen dari Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (SUK), Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), agensi-agensi kerajaan serta swasta, pertubuhan bukan kerajaan, Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan sekolah.

Turut berangkat hadir bagi memeriahkan sambutan, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa, dan isteri DYTM Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah, DYAM Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain ibni Almarhum Sultan Idris Shah dan isteri DYAM Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Hadir sama YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Seri S.K Devamany, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan dan barisan exco kerajaan negeri.

Pada Majlis Sambutan Hari Kebangsaan kali ini, Majlis Bandaraya Ipoh dipilih selaku Johan Kawad Terbaik bagi kategori Jabatan dan Agensi Kerajaan diikuti Pejabat Tanah dan Galian Perak (PTG) selaku naib johan dan Jabatan Kerja Raya (JKR) Perak ditempat ketiga.

Kontinjen kawad SUK Perak pula dipilih selaku pemenang di tempat ketiga bagi Kategori Pakaian Terbaik Keseluruhan Kontinjen yang mengambil bahagian setelah Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dipilih selaku johan dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Perak ditempat kedua bagi kategori sama. 

Hari Kebangsaan

Johan Kawad Kategori Pejabat Daerah dan Tanah dijuarai oleh Kontinjen Daerah Kinta.

Hari Kebangsaan

Majlis Bandaraya Ipoh Johan Kawad Kategori Jabatan.

Hari Kebangsaan

Telekom Malaysia Johan Kawad Kategori Syarikat Swasta.

Hari Kebangsaan

Kampung Tersusun Klebang Selatan Batu 6 Chemor Johan Keceriaan Kampung Sempena Hari Kebangsaan.

Hari Kebangsaan

DYMM Tuanku Menyerahkan Cek sumbangan Kempen Tabung Pahlawan.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive