702 Terima Darjah Kebesaran Dan Pingat Kehormatan Negeri Sempena Ulang Tahun DYMM Sultan Perak : 27 November 2015


702 Terima Darjah Kebesaran Dan Pingat Kehormatan Negeri Sempena Ulang Tahun DYMM Sultan Perak
DYMM Paduka Seri Sultan Perak memeriksa kawalan kehormat.

KUALA KANGSAR, 27 NOVEMBER 2015 - Sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Perak, DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sutlan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah kali ke-59, yang juga merupakan sambutan pertama kali selepas ditabalkan sebagai Sultan Perak XXXV, baginda berkenan menganugerahkan darjah kebesaran dan pingat kehormatan kepada 702 penerima di Balairong Seri, Istana Iskandariah Kuala Kangsar.

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Haji Ahmad Zahid Bin Hamidi mendahului senarai 702 penerima darjah kebesaran dan pingat kehormatan apabila beliau dianugerahkan Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Nazrin Shah (SPSN) yang membawa gelaran Dato’ Seri DiRaja. YAB Dato’ Seri Dr. Haji Ahmad Zahid Bin Hamidi menjadi individu pertama yang menerima Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Nazrin Shah yang baru pertama kali diwujudkan pada tahun ini.

Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah kali ini menyaksikan pembaharuan apabila enam anugerah dikhaskan untuk penerima secara anumerta yang diberikan kepada tokoh yang telah meninggal dunia. Anugerah tersebut diberikan kepada tokoh politik, kepemimpinan, pendidik dan anggota keselamatan yang menempa kejayaan unggul serta menyumbang perkhidmatan cemerlang kepada negara dan Negeri Perak.

Mendahului senarai penerima anugerah secara anumerta, Allahyarham Dato’ Sir Onn Bin Jaafar yang merupakan pengasas dan Presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pengasas UMNO. Beliau dianugerahkan Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPMCM) yang membawa gelaran Dato’ Seri. Anugerah diwakili oleh cucu Allahyarham, YB Menteri Pertahanan Malaysia , Dato’ Seri Hishamuddin Bin Tun Hussin. 

Ini diikuti anugerah kepada bekas YAB Menteri Besar Perak, Allahyarham Datuk Panglima Bukit Gantang, Dato’ Haji Abdul Wahab Bin Toh Muda Abdul Aziz yang juga menerima Darjah SPCM membawa gelaran Dato’ Seri, sebagai mengenang jasa beliau memperjuangkan kemerdekaan negara bersama-sama Dato’ Sir Onn Bin Jaafar. Anugerah tersebut diterima oleh cucu saudara Allahyarham, Toh Muda Azman Yeop Junior.

Seorang lagi tokoh pejuang negara kelahiran Negeri Perak, Allahyarham Dr. Burhanuddin Al-Helmi, yang dikenali sebagai seorang nasionalis radikal dan pemikir Islam dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato Seri. Untuk anugerah tersebut, ia diwakili oleh anak Allahyarham, Dr. Ahmad Shukry Burhanuddin.

Pengasas Persatuan Pelajar Melayu Insaf yang juga merupakan bekas guru Sekolah Inggeris Sultan Yusof Batu Gajah dan Sekolah Anderson Ipoh, Allahyarham Aminuddin Baki turut dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak ( SPMP) yang diwakili oleh anak saudara Allahyarham, Ybhg Datuk Sri Mohd Azim Bin Datuk Zabidi.

Bekas Ketua Polis Perak, Tan Sri Khoo Chong Kang yang berperanan penting memenuhi tugas dan tanggungjawab keselamatan dan ketenteraman awam ketika Malaysia menghadapi ancaman Konfrantasi Indonesia dan dalam Operasi Seri Aman menghadapi ancaman komunis di Sarawak. Beliau yang meninggal dunia pada 14 November 1975 akibat ditembak pengganas komunis. Tan Sri Khoo Chong Kang dianugerahkan Darjah Seri Pang¬lima Taming Sari (SPTS) membawa gelaran Datuk Seri Panglima dan anugerah diterima oleh isteri mendiang, Koo Swee Kim.

Bekas Timbalan Ketua Bahagian Bicara dan Rayuan, Jabatan Peguam Negara, mendiang Anthony Kevin Morais yang dikenali sebagai seorang pegawai yang tegas dan berpegang teguh kepada prinsip terutama untuk menegakkan keadilan dan mendaulatkan undang-undang itu dijumpai mati dibunuh di dalam tong berisi konkrit berhampiran Sungai Klang di Persiaran Subang Mewah. Mendiang diumumkan sebagai penerima keenam dan yang terakhir untuk anugerah secara anumerta bagi Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato’. Anugerah tersebut diterima adik mendiang, iaitu Datuk Richard Dilaan Morais.

Sementara itu, YB Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato’ Hamzah Zainuddin adalah antara lima penerima SPMP yang membawa gelaran Dato’ Seri.

YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Puan Rohana Binti Abd Malek dan YB Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan Perak Datuk Shahrul Zaman Yahya pula antara tiga penerima darjah kebesaran Datuk Paduka Cura Si Manja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato’.

Bagi penerima darjah kebesaran Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Datuk adalah seramai 21 penerima dan antara penerimanya ialah penceramah bebas Datuk Mohd Kazim Elias, Pengarang Kumpulan Berita Harian Datuk Mahfar Ali serta Pengarah Bomba dan Penyelamat Perak Yahya Madis.

Empat petugas di pelbagai agensi media turut menerima darjah kebesaran iaitu Pengurus Kanan Portal dan Pemasaran Foto Bernama Maznah Khalil dan Ketua Biro akhbar The Star Ivan Loh Hao Wen, yang menerima AMP, manakala Nurul Fariha Onn (TV3) dan Foong Ching Mean dari Sin Chew Daily dianugerah PPT.

Lain-lain darjah kebesaran diberikan kepada 15 orang menerima bagi darjah kebesaran Paduka Cura Si Manja Kini (PCM), 41 dianugerah darjah kebesaran Paduka Mahkota Perak (PMP), 14 menerima Ahli Cura Si Manja Kini (ACM), 170 (AMP), 214 (PPT), 205 (PJK) dan empat menerima Pingat Lama Perkhidmatan (PLP).

Kualiti Perkhidmatan Kaunter Agensi Kerajaan Di Negeri Perak Cemerlang

Pingat Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Nazrin Shah (SPSN) yang membawa gelaran Dato' Seri DiRaja. 

Kualiti Perkhidmatan Kaunter Agensi Kerajaan Di Negeri Perak Cemerlang

YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak menerima pingat DPCM.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive