Laksanakan Integriti Secara Menyeluruh : 12 November 2015


Integriti
YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan,Dato' Haji Razali Bin Othman ketika menyampaikan ucapan dimajlis tersebut.

IPOH, 12 NOVEMBER 2015 - YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Haji Razali Bin Othman berkata integriti haruslah dilaksanakan secara menyeluruh di dalam setiap amalan budaya kerja seperti integriti dalam ketepatan waktu, menyampaikan maklumat, memberikan perkhidmatan terbaik dan integriti dalam di dalam hubungan komuniti bekerja.

“Integriti kerja dalam organisasi itu adalah satu budaya etika, dan integriti amat penting dalam mana-mana organisasi kerana ia memastikan pelaksanaan apa jua program serta matlamat dapat dicapai dengan baik serta beretika. Antara objektifnya adalah untuk memberikan hala tuju dan bimbingan pelbagai sektor supaya mereka dapat bekerjasama dalam usaha membina masyarakat yang bersatu padu, berharmorni, berintegriti, bermoral dan beretika.” kata YBhg. Dato’ Haji Razali Bin Othman sempena Majlis Sambutan Hari Integriti Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 yang diadakan di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Menurut beliau lagi, terdapat beberapa perinsip ataupun kriteria yang perlu dilaksanakan dan diberi perhatian bagi membentuk suatu budaya kerja yang berkualiti. Antaranya ialah seperti orientasi warga kerja, komitmen dalam tugas, melakukan kerja sepenuh hati, tetapan minda dan menghayati serta mempraktikan amalan-amalan pengurusan yang boleh meningkatkan kecemerlangan organisasi.

“Bagi kita membentuk suatu budaya kerja yang berkualiti, beberapa prinsip ataupun kriteria perlu kita laksanakan dan beberapa ciri penting harus diberi perhatian. Pertamanya, orientasi warga kerja haruslah bergerak di atas landasan yang betul sebagai prasyarat bagi menjayakan budaya kerja cemerlang iaitu mesti ada komitmen, mempunyai kesedaran, bersedia menerima perubahan dan tiada batasan masa untuk cemerlang.

Kedua, komitmen segala lapisan warga kerja bagi meningkatan kecemerlangan organisasi adalah amat-amat dituntut. Ketiga, kerja yang hendak dilaksanakan perlu dilakukan dengan sepenuh hati atas kehendak organisasi dengan mengenepikan segala kepentigan lain khususnya kepentingan peribadi. Keempat, semua organisasi mewujudkan mind set yang berorentasikan kecemerlangan supaya warga kerja kita lebih komited kepada matlamat utama jabatan. Dan yang terakhir, ialah kita perlu sentiasa menggalakkan warga kerja menghayati serta mempraktikan amalan-amalan pengurusan yang boleh meningkatkan kecemerlangan organisasi.”

YBhg. Dato’ Haji Razali Bin Othman di akhir ucapan beliau turut menyeru penjawat awam, khususnya di Negeri Perak agar berpegang teguh kepada prinsip integriti kerana ia menggambarkan persepsi masyarakat terhadap integriti di kalangan penjawat-penjawat awam.

“Integriti itu perlu dibudayakan, ianya merupakan suatu etika yang amat penting. Jika etika ini kita ikut, kita pegang,dalam keadaan apa jua keadaan, dimana jua kita berada , tekanan atau desakan, kita sebagai penjawat awam akan sentiasa mematuhi prinsip, dasar- dasar dan prosedur yang telah ada.”

 

Integriti

Panel-panel yang dijemput khas sempena Sambutan Hari Integriti Peringkat Negeri Perak 2015. 

Integriti

YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan menyampaikan cenderamata kepada panel jemputan, En. Zakaria bin Jaffar.

Integriti

YBhg. Dato' Haji Razali Bin Othman menyampaikan cenderamata kepada salah seorang panel, YBhg Datuk Ustaz Kazim bin Elias.

Integriti

YBhg. Dato' Haji Razali Bin Othman bergambar bersama panel-panel.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive