Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat : 27 Februari 2016

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat
YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir ketika majlis Perasmian Pusat Reakreasi Agrotourism Sungai Rui.

HULU PERAK, 27 FEBRUARI 2016 - Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak, yang diadakan selama 5 hari di Daerah Hulu Perak bermula 23 hingga 27 Februari baru-baru ini dilihat berjaya mencapai sasaran untuk mendekati dan menyelami permasalah rakyat dengan lebih dekat.

Menurut YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, berbanding program turun padang sebelum ini yang hanya diadakan dua hari, Pemukiman di Daerah Hulu Perak berjaya mencapai sasaran dan matlamat penganjurannya.

Sebanyak 137 program dilaksana sepanjang tempoh pemukiman siri pertama ini dan YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir sendiri turun padang pada sebahagian program untuk melihat dan mendengar aduan rakyat termasuk daripada golongan Orang Asli.

Barisan exco kerajaan negeri, wakil rakyat, ketua jabatan bersama agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan turut sama terlibat semasa program pemukiman berlangsung seperti program menjelajah kampung bagi mendengar sendiri masalah yang dibangkitkan rakyat seperti isu tanah, telekomunikasi dan infrastruktur.

Pada program pemukiman itu juga, 19 orang masyarakat India di Kampung Ramasamy, Temengor menerima surat hak milik tanah kediaman bagi rumah yang mereka duduki sejak berpuluh tahun lalu. Selain itu Pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) turut melakukan pemeriksaan pendawaian di rumah orang Asli di Ulu Gerik yang dibina sejak 1971 di samping menggantikan lampu yang rosak.

Antara pengisian lain sempena program Pemukiman di Hulu Perak ini termasuk ceramah, forum agama, qiamullail, ramah mesra dan bicara eksekutif bersama penjawat awam, kenduri rakyat, pemeriksaan kesihatan percuma, dan kaunter beberapa agensi kerajaan persekutuan dan negeri dalam memudahkan urusan di samping menerima aduan serta permasalahan penduduk.

Sempena pemukiman itu, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir turut melancarkan program Karnival Tiada Tertinggal Tiada Terpinggir dan Fit Perak yang dihadiri kira-kira 5,000 belia di Padang Landasan Terbang Gerik.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir bergambar ketika Kempen Cintai Sungai Kita di Dataran Loma, Grik.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, YB SUK, Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YB Exco Kerajaan Negeri, Dato' Shahrul Zaman Bin Yahya turut serta dalam Program Fit.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir bersalam dengan penduduk Orang Asli ketika tiba di Jeti Awam, Banding.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak ketika walkabout ke Pasar Awam Gerik.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan melihat peta bagi tinjauan kawasan punca banjir Pekan Gerik.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir melepaskan benih ikan sempena Kempen Cintai Sungai Kita di Kuala Rui.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir ketika program Fit  Perak.

Program Pemukiman YAB Menteri Besar Perak Capai Matlamat

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir bersama masyarakat India di Kampung Ramasamy selepas majlis penyerahan surat hak milik tanah.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive