Permukiman YAB Menteri Besar Perak Di Bukit Gantang Dan Taiping : 26 November 2016

YAB Menteri Besar Perak melihat aplikasi online dari Yayasan Bina Upaya

YAB Menteri Besar Perak melihat aplikasi online dari Yayasan Bina Upaya

TAIPING,26 NOVEMBER 2016 - Sebanyak 95 program dirangka melibatkan penyertaan sendiri YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan kesemua barisan Exco kerajaan negeri sempena program Permukiman YAB Menteri Besar Perak di Bukit Gantang dan Taiping yang berlangsung pada 22 November sehingga 26 November 2016.

Permukiman YAB Menteri Besar Perak, kali ini menekankan fokus tujuh teras utama iaitu kesejahteraan rakyat, kelestarian alam sekitar dan sumber, teras keselamatan, pendidikan, modal insan dan teknologi maklumat, teras sukan dan belia, teras agama dan integrasi, teras ekonomi pelancongan dan kebudayaan.

Berkonsepkan pendekatan Padang, Perasaan dan Penyelesaian (3P) yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri, program permukiman kali ini dilihat memberi impak positif khususnya penduduk di Bukit Gantang dan Taiping seperti penambahan laluan baharu Rapid Kamunting RKM30 yang bakal dilaksanakan pada pertengahan bulan Disember ini, sesi penyerahan kunci Rumah Program Rumah Rakyat1 Malaysia kepada 29 penerima terpilih di Kampung Ulu Tupai, penyerahan geran Rancangan Perkampungan Tersusun Mukim, Geran RPT Batu 4 RPT Aulong dan RPT Jalan Tekah Aulong. 

Dalam sektor pelancongan pula, dan sempena sambutan tahun Melawat Perak 2017, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr.Zambry juga telah merasmikan Pusat Kegiatan Pelancongan Kg Dew bagi tujuan menaik taraf keseluruhan kampung yang terkenal dengan produk kelip-kelip itu. 

Selain beramah mesra bersama penduduk-penduk setempat sempena program permukiman, YAB Menteri Besar juga turut mengikuti aktiviti riadah bersama penduduk seperti Fit Perak pada 26 November bertempat di Dataran Bukit Gantang. 

Turut tidak ketinggalan program keagamaan seperti penganjuran program ceramah Ustaz Kazim bertempat di Padang Taman Kaya DUN Changkat Jering pada 23 November dan program Qiamullail di Masjid Pekan Trong.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan melepaskan peserta berbasikal sempena program Fit Perak YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan melepaskan peserta berbasikal sempena program Fit Perak.
YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan mengecat bangunan surau sempena program CSR bersama penduduk YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan mengecat bangunan surau sempena program CSR bersama penduduk.
YAB Menteri Besar Perak menyempurnakan  majlis penyerahan geran Rancangan Perkampungan Tersusun kepada penduduk YAB Menteri Besar Perak menyempurnakan majlis penyerahan geran Rancangan Perkampungan Tersusun kepada penduduk.
YAB Menteri Besar Perak YB Setiausaha Kerajaan Negeri bersama barisan Exco Kerajaan Negeri mengecat  sempena porgram CSR Surau YAB Menteri Besar Perak YB Setiausaha Kerajaan Negeri bersama barisan Exco Kerajaan Negeri mengecat  sempena porgram CSR Surau.
YAB Dato' Seri DiRaja Dr  Zambry Bin Abd Kadir bersama YB Setiausaha Kerajaan Negeri ketika melawat kawasan masjid yang bakal dinaik taraf YAB Dato' Seri DiRaja Dr  Zambry Bin Abd Kadir bersama YB Setiausaha Kerajaan Negeri ketika melawat kawasan masjid yang bakal dinaik taraf.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive