2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional : 20 Januari 2017

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

YAB Timbalan Perdana Menteri bersama YAB Menteri Besar Perak ketika simbolik pelancaran Kempen Jom Menabung Bersama Tabung Pendidikan.

BAGAN DATUK, 20 JANUARI 2017 - Seramai 2,000 orang pelajar Tahun 1 dan pelajar-pelajar dari keluarga dalam kategori B40 di Daerah Bagan Datuk menerima deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) dan SSPN-i Plus, RM100 seorang membabitkan keseluruhan RM200,000 sumbangan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN ).

Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Dato’ Shamsul Anuar Nasarah berkata, inisiatif murni itu merupakan sumbangan pihaknya bagi menggalakkan ibu bapa untuk memulakan persiapan tabung pendidikan bagi anak mereka sejak awal usia.

"Ia sekali gus memenuhi matlamat Belanjawan Negara 2017 yang memberikan insentif khas Geran Sepadan bagi simpanan terkumpul RM50 ke dalam akaun SSPN-i khusus untuk pelajar Tahun 1 bagi sekolah bantuan penuh kerajaan.

Harapan saya, agar masyarakat di Bagan Datuk dapat mengambil peluang ini seterusnya menyedari usaha PTPTN yang ingin melihat anak-anak mereka melanjutkan pengajian kelak tanpa dibebani masalah kewangan." kata Dato’ Shamsul Anuar Nasarah sempena majlis pelancaran Geran Sepadan dan Kempen Jom Menabung Bersama Tabung Pendidikan di Dewan Sungai Sumun.

Majlis Pelancaran Geran Sepadan dan Kempen Jom Menabung Bersama Tabung Pendidikan di Dewan Sungai Sumun itu, disempurnakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, merangkap Ahli Parlimen Bagan Datuk, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi.

Turut hadir ke majlis pelancaran tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg. Pegawai Daerah Bagan Datuk, Dato’ Hamzah Bin Hussin.

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

YAB Timbalan Perdana Menteri bergambar bersama pelajar-pelajar tahun satu yang menerima sumbangan pembukaan akaun SSPN.

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

Pelajar Tahun Satu di Daerah Bagan Datuk diberikan sumbangan pembukaan akaun SSPN secara percuma.

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

YAB. Dato' Seri DiRaja Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi menyampaikan sumbangan deposit SSPN-i dan SSPN-i Plus kepada Pelajar Sekolah Daerah Bagan Datuk.

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

Pelajar-pelajar di Daerah Bagan Datuk tidak melepaskan peluang hadir ke pelancaran Geran Sepadan dan Kempen Jom Menabung Bersama Tabung Pendidikan.

2,000 Pelajar Terima Deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional

YAB. Dato' Seri DiRaja Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi bersalaman dan beramah mesra bersama ibu bapa yang turut hadir bersama anak-anak ke program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive