DYMM Sultan Perak Isytihar MRSM Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah : 2 Mac 2017

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mengisytihar MRSM Kuala Kangsar sebagai MRSM Sultan Azlan Shah.

2 MAC 2017, KUALA KANGSAR - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah hari berkenan mengisytiharkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Sultan Azlan Shah sebagai nama baharu iaitu MRSM Sultan Azlan Shah pada majlis perasmian MRSM tersebut.

MRSM Sultan Azlan Shah dinamakan sempena nama ayahanda baginda yang juga DYMM Sultan Perak ke-34, Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah.

Turut berangkat pada majlis tersebut, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Almarhum Raja Muda Musa dan DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah serta DYAM Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris A’fifullah Shah.

Hadir sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, YB Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

MRSM Sultan Azlan Shah yang berkeluasan 50 ekar ini merupakan MRSM ke-8 terdapat di Negeri Perak dan ke-50 di Malaysia. Terletak di lot 2344, Liman Kati Mukim Kota Lama Kiri, Kuala Kangsar, MRSM ini mula beroperasi pada 6 Julai 2015 dengan kumpulan pertama staf pengurusan dan pentadbiran seramai 36 orang.

MRSM Sultan Azlan Shah ini telah menjadi nadi dan pemangkin kepada kemajuan bidang pendidikan, ekonomi, sosial dan masyarakat setempat di Mukim Kota Lama Kiri kerana kedudukannya yang strategik iaitu terletak hanya15 kilometer dari pusat bandar Kuala Kangsar dan juga 10 minit perjalanan dari susur keluar Lebuh Raya Utara Selatan.

Setelah hampir dua tahun beroperasi, MRSM Sultan Azlan Shah kini menampung 725 oran pelajar meliputi pelajar lelaki dan 378 pelajar perempuan dengan 51 orang guru dan 29 staf sokongan.

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Tuanku Zara Salim melihat pameran robot sempena majlis perasmian tersebut.

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menandatangani plak perasmian MRSM Sultan Azlan Shah.

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mencemar duli menyempurnakan gimik perasmian MRSM Sultan Azlan Shah.

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

Pelajar-pelajar MRSM Sultan Azlan Shah menyambut keberangkatan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

DYMM Sultan Perak Isytihar Mrsm Kuala Kangsar Sebagai MRSM Sultan Azlan Shah

Pelajar MRSM Sultan Azlan Shah menerangkan mengenai produk yang dihasilkan mereka kepada DYMM Sultan Perak dan DYMM Raja Permaisuri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive