Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1Serve : 24 Julai 2017

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman ketika program Walkabout 1Serve di UTC Perak.

IPOH, 24 JULAI 2017 – Perak merupakan menjadi negeri pertama yang melaksanakan inisiatif Kaunter Perkhidmatan Pelanggan Sektor Awam 1Malaysia (1Serve) sebagai penambahbaikan kepada perkhidmatan kaunter kerajaan.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman berkata, konsep satu kaunter pelbagai perkhidmatan ini melahirkan petugas barisan hadapan yang serba boleh.

Menurutnya, pelaksanaan 1Serve di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak telah dimulakan sejak Mei 2017 melibatkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Sebagai contoh kaunter JPJ di UTC Perak, selain menawarkan empat perkhidmatan hakiki mereka, kaunter berkenaan juga menawarkan dua perkhidmatan dari JIM iaitu Permohonan Pasport Malaysia Antarabangsa dan Permohonan Pembaharuan Pasport Malaysia Antarabangsa.

“Mereka juga memberi tiga perkhidmatan dari JPN iaitu cabutan sijil kelahiran, cabutan sijil kematian dan cabutan daftar perkahwinan,” kata YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman.

Menurut beliau lagi, kaunter 1Serve untuk semua perkhidmatan di Pusat Transformasi Bandar (UTC) akan merangkumi lebih banyak agensi dan jabatan kerajaan pada masa akan hadapan.

"Kita melihat pelaksanaan ini sebagai lonjakan kepada penambahbaikan sistem penyampaian dengan menyediakan satu kaunter, mereka boleh lakukan pelbagai perkhidmatan yang disediakan untuk kemudahan rakyat.

"Pelaksanaan ini akan diguna pakai setelah proses pembelajaran dan infrastruktur termasuk peralatan serta petugas barisan hadapan yang serba boleh dalam persekitaran kaunter pelbagai perkhidmatan dilaksanakan," kata beliau selepas program Walkabout 1Serve di Majlis Bandaraya Ipoh dan UTC Perak.

Hadir sama sempena program walkabout tersebut, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg. Datuk Bandar Ipoh, Dato’ Zamri Man.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman menyampaikan cenderamata kepada wakil pegawai agensi-agensi yang melaksanakan inisiatif 1Serve.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato. Nor Inchun Mohamed Salleh, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi) turut hadir sempena program walkabout tersebut.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman beramah mesra bersama pelanggan sempena program walkabout 1Serve@UTC Perak.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman bersama YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan Ketika lawatan beliau ke JPN di UTC Perak.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman ketika menyampaikan ucapan penghargaan di Bilik Mesyuarat Utama, UTC Perak sempena program walkabout 1Serve@UTC Perak.

Perak Jadi Negeri Pertama Laksana 1SERVE

YBhg KPPA dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri bergambar bersama wakil agensi yang yang melaksanakan Kaunter 1Serve.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive