Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah : 22 September 2017

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan ucapan dalam program berkenaan.

LUMUT, 22 SEPTEMBER 2017 - Mufti Perak, YABhg. Tan Sri Dato’ Seri (Dr.) Hj Harussani Bin Haji Zakaria dinobatkan sebagai Tokoh Ar-Ridzuan sempena sambutan Maal Hijrah peringkat negeri Perak Tahun 1439 Hijrah/2017 Masihi yang berlangsung di Dewan Shariff Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut, hari ini.

Menurut beliau, dirinya tidak menyangka akan terpilih sebagai penerima anugerah tersebut selain menyifatkan pengiktirafan itu sebagai satu ujian Allah untuk melihat sejauh mana keimanannya.

“Saya anggap anugerah ini sebagai satu ujian Allah untuk melihat sejauh mana keimanan saya sebagai Muslim sejati, sama ada akan menjadi bongkak atau sebaliknya,” katanya.

Beliau menegaskan akan terus berpegang kepada prinsip berkata benar biarpun pahit.

“Perkara ini saya gunakan untuk menegur pemimpin bagi memastikan pentadbiran negara berjalan lancar.

“Katakan yang benar sekalipun pahit kerana yang benar tuhan akan tolong. Beri idea sejujurnya supaya negara ini dapat dibangunkan sebagai negara Islam yang unggul," katanya.

Sementara itu, Tokoh Maal Hijrah disandang bekas Ketua Hakim Syarie Perak, YBhg Dato’ Abdul Aziz Bin Mohd Yusuf.

Beliau yang berusia 72 tahun berkhidmat sebagai Ketua Hakim Syarie Negeri Perak sejak 2006 sehingga 2011 di Mahkamah Syariah Ipoh dan kini dilantik sebagai panel Hakim Mahkamah Syariah Rayuan Perak.

Pemilihan YBhg Dato’ Abdul Aziz yang pernah melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir dalam jurusan Undang-Undang ini berikutan jasanya dalam bidang perundangan Islam.

Majlis Penyampaian anugerah disempurnakan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Hadir sama YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

 

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan anugerah Tokoh Ar-Ridzuan kepada Mufti Perak,Tan Sri Hj  Harussani Bin Haji Zakaria sempena sambutan Maal Hijrah.

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan anugerah kepada salah seorang penerima dalam sambutan Maal Hijrah tersebut.

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

DYMM Sultan nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan anugerah kepada salah seorang penerima dalam sambutan Maal Hijrah berkenaan.

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

DYMM Sultan nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan anugerah kepada salah seorang penerima dalam sambutan itu.

Mufti, Bekas Ketua Hakim Syarie Terima Pengiktirafan Maal Hijrah

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenaan menyampaikan pingat kepada salah seorang penerima dalam majlis terbabit.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive