Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR : 13 November 2017

Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika merasmikan majlis yang dianjurkan Yayasan Perak itu.

IPOH, 13 NOVEMBER 2017 - Seramai 408 murid sekolah rendah seluruh negeri akan dipilih bagi menyertai program “Anak Cemerlang Amanjaya” (ACe) yang bakal dilaksana awal tahun depan, bertujuan membantu mereka meraih pencapaian cemerlang dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Pengerusi Yayasan Perak, YB Dato’ Mohamad Daud Bin Mohd Yusoff berkata, setiap daripada murid yang terpilih akan menerima bantuan insentif sebanyak RM1,000 secara berperingkat meliputi barang keperluan sekolah, wang saku dan sebagainya.

 “Program ini akan melibatkan penyertaan 203 murid tahun lima dan 206 murid tahun enam dari seluruh negeri Perak.

Antara kriteria yang diwajibkan adalah mereka perlu bermastautin di Perak selama 10 tahun, murid daripada keluarga kategori B40 dan perlu mencapai keputusan minimum 2A, 2B dan 1C bagi peperiksaan akhir tahun di sekolah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada sidang media selepas Program Apresiasi dan Inspirasi Kecemerlangan dan Anugerah Huffaz Yayasan Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Terdahulu, program yang julung kali diadakan selain mendapat kerjasama kerajaan negeri Perak, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) dan Jabatan Pendidikan Negeri itu telah dirasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Abd Kadir.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan Pegawai Kewangan Negeri, YB Dato’ Gazali Bin Jalal.

Beliau berkata, sekiranya berjaya mencapai keputusan 5A dalam peperiksaan UPSR, setiap daripada murid berkenaan juga akan menerima sumbangan RM300 melalui Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN).

“Untuk SSPN pula, RM300 itu akan diberikan kepada mereka yang berjaya meraih 5A dalam UPSR dan ia sebagai penghargaan kepada mereka kerana bertungkus-lumus mengekalkan keputusan cemerlang,” katanya.

Katanya, melalui program ACe itu setiap pelajar akan dipantau berdasarkan keputusan yang diperoleh dalam peperiksaan akhir tahun di sekolah dan percubaan UPSR.

“Jika dalam kedua-dua peperiksaan itu mereka gagal untuk meraih keputusan cemerlang, maka secara automatik nama akan dikeluarkan daripada senarai program ACe dan akan digantikan dengan murid baru,” katanya.

Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan sijil penghargaan kepada Iskandar Zulkarnain Bin Mohamad Ezry A'zamin yang telah muncul juara dunia bagi acara Muay Thai kategori 33kg kejoh.

Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan replika cek kepada Sekolah Raja Perempuan Ta'ayah yang telah memenangi Eureka Best Contigent Award (EIE) 2016.

Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir berkata sesuatu kepada peserta yang terlibat dalam majlis berkenaan.

Program Ace, Medium Hasilkan Murid Cemerlang Untuk UPSR

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bersama semua peserta yang terlibat dalam majlis berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive