MAIPk Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta : 28 Disember 2017

MAIPK Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta

Replika cek yang diserahkan Dr Amiruddin kepada Tuan Haji Rumaizi.

IPOH, 28 DISEMBER 2017 - Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) menyerahkan bayaran premium tanah bagi pemberi milikan tanah wakaf tahun ini berjumlah hampir RM1 juta kepada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri.

YBhg Ketua Pegawai Eksekutif MAIPk, Dr Amiruddin Bin Mohamed, berkata bayaran itu membabitkan 947 lot tanah seluas 996 hektar yang diberikan kerajaan negeri melalui PTG kepada pihaknya sebelum ini.

"Tanah itu diserahkan oleh kerajaan negeri kepada MAIPk bagi memastikan hak milik terhadap tanah itu kekal.

"Ia bukan sahaja bagi mengekalkan hak milik tanah, malah tanah itu dapat dibangunkan dan dimajukan untuk kepentingan ekonomi umat Islam di negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan replika cek pembayaran berkenaan kepada YBrs Pengarah PTG Negeri Perak, Tuan Haji Rumaizi Bin Baharin di Dewan Serbaguna PTG Perak di sini, hari ini.

Beliau berkata, hasil daripada pemberian tanah itu sekali gus dapat membantu kerajaan menangani masalah pencerobohan tanah di negeri itu.

Sementara itu, Tuan Haji Rumaizi berkata, kerajaan negeri akan menyerahkan tanah keseluruhan seluas 6,879 hektar kepada MAIPk secara berperingkat.

"Bagi penyerahan pertama, PTG Perak sudah menyerahkan Notis 5A berkaitan pemberimilikan tanah sebanyak 947 lot pada awal tahun ini.

"Penyerahan kali kedua iaitu 900 lot membabitkan kawasan seluas kira-kira 1,000 hektar akan diserahkan pada Januari atau Februari nanti," katanya.

Beliau berkata, penyerahan tanah wakaf itu selepas ini akan dilakukan secara berterusan dan berskala kecil serta berperingkat bagi menyelesaikan kesemua 6,879 lot tanah.

Pada majlis sama, Tuan Haji Rumaizi turut menerima cek pembayaran caj air bagi penggunaan kuasa elektrik dan kegunaan domestik berjumlah RM1.2 juta daripada syarikat Rahman Hydraulic Tin Sdn Bhd.

MAIPK Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta

Tuan Haji Rumaizi berucap dalam majlis yang berlangsung.

MAIPK Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta

Dr Amiruddin menyerahkan bayaran premium tanah kepada Tuan Haji Rumaizi.

MAIPK Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta

Dr Amiruddin dan Tuan Haji Rumaizi bersama peserta yang hadir dalam majlis berkenaan.

MAIPK Serah Premium Tanah Wakaf Hampir RM1 Juta

Antara tetamu yang hadir dalam majlis yang dilangsungkan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive