‘CHOR’ Maskot Rasmi SUKMA Perak Edisi Ke-19 : 20 Januari 2018

‘CHOR’ Maskot Rasmi Sukma Perak Edisi Ke-19

YAB Menteri Besar bersama maskot rasmi SUKMA Perak edisi ke-19.

IPOH, 20 JANUARI 2018 - Perak melancarkan maskot Seladang yang digelar sebagai Chor dalam Majlis Pelancaran Maskot Sukan Malaysia (SUKMA) Perak edisi ke -19 di Bulatan Amanjaya, Meru.

Pelancaran gilang-gemilang itu telah disempurnakan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr  Zambry Bin Abd Kadir dihadapan lebih 2,000 pengunjung yang hadir terdiri dikalangan rakyat seluruh negeri.

Menurut beliau, seramai 11,000 atlet dan pegawai daripada 14 kontinjen seluruh negara akan menyertai Sukan Malaysia (SUKMA) Perak edisi ke-19 yang dijangka berlangsung pada 12 hingga 22 September depan.

Beliau berkata, ia menyaksikan sebanyak 26 jenis sukan merangkumi 369 acara bakal dipertandingkan dalam temasya sukan itu yang kali kedua dilangsungkan di Perak.

"Penganjuran temasya terbabit bukan sahaja berpotensi mengetengahkan bakat-bakat baru malah ia mampu memperkukuhkan agenda intergrasi nasional dikalangan masyarakat.

"Oleh yang demikian, saya menyeru sokongan serta kerjasama semua pihak agar kita dapat meraih kejayaan sebagai penganjur terbaik pada temasya kali ini," katanya ketika berucap dalam majlis tersebut.

Turut hadir YB Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ M.Saravanan dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Selain itu, beliau berkata, seramai 3,000 sukarelawan dikalangan rakyat di negeri ini dijangka akan terlibat secara langsung dalam SUKMA yang dijalankan.

"Keterlibatan seramai mungkin adalah amat penting sebagai strategi untuk menjadikan SUKMA kali ini sebagai yang paling viral di media sosial sepanjang penganjurannya," katanya.

Dalam perkembangan lain, YAB Menteri Besar turut berharap atlet yang mewakili Perak pada kali ini akan berjuang bersungguh-sungguh demi memastikan sasaran sebagai juara keseluruhan dapat direalisasikan.

"Harapan saya adalah supaya atlet-atlet negeri Perak mampu bersaing dan mampu memperoleh keputusan cemerlang sekaligus dinobatkan sebagai juara keseluruhan SUKMA bagi edisi kali ini," katanya.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir hadir dalam majlis pelancaran SUKMA Perak edisi ke-19.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

Chor diperkenalkan sebagai maskot rasmi SUKMA Perak edisi kali ke-19.  

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir ketika berucap dalam majlis pelancaran SUKMA Perak edisi ke-19.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

Logo rasmi SUKMA Perak edisi ke-19 yang dilancarkan.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

Antara persembahan yang disajikan kepada pengunjung dalam majlis pelancaran tersebut.
Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak Antara pengunjung yang hadir dalam majlis berkenaan.
Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak YAB Menteri Besar melepaskan peserta Kayuhan Basikal Wow! Kita Hebat! dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive