• Laman Utama
  • Berita Utama
  • Kerajaan Negeri Fokus Pendaftaran Penerimaan Vaksin Dikalangan Orang Asli. : 31 Mac 2021.

Kerajaan Negeri Fokus Pendaftaran Penerimaan Vaksin Dikalangan Orang Asli. : 31 Mac 2021.

YAB Menteri Besar Perak ketika merasmikan Program Imunisasi Covid- 19 Bersama Penyelaras Pasukan Khas Bagi Masyarakat Orang Asal Negeri Perak 2021.

PARIT, 31 Mac 2021- Jumlah masyarakat Orang Asli yang mendaftar sebagai penerima vaksin Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Negeri Perak meningkat meskipun menghadapi halangan untuk mendaftar menggunakan aplikasi MySejahtera secara atas talian.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Saarani bin Mohamad berkata, pendaftaran secara manual memainkan peranan penting oleh kerana kebanyakkan kawasan perkampungan Orang Asli mengalami kekangan kemudahan teknologi seperti tiada gajet dan tidak mempunyai capaian internet.

“Kerajaan negeri menerusi Jabatan Penerangan Negeri (JaPen) Perak dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) akan memperluas kaedah pendaftaran secara manual ke seluruh perkampungan Orang Asli di Perak.

“Selain itu, jabatan-jabatan berkaitan diharapkan untuk turun ke kawasan yang mempunyai kekangan untuk melancarkan urusan pendaftaran penerimaan vaksin,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Santai MESRA Masyarakat Orang Asli di Kampung Suak Padi, Bota di sini.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim; YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Negeri, Encik Khairul Shahril bin Mohamed dan Ybrs. Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Perak, Tuan Haji Mohd Taip bin Ubah.

Jelas YAB Dato’ Saarani bin Mohamad lagi, beliau berharap orang ramai khususnya masyarakat Orang Asli supaya tidak mempercayai berita palsu berkenaan vaksin yang dikatakan akan mempengaruhi kesihatan penerima.

“Pelbagai cerita telah disampaikan oleh orang tidak bertanggungjawab, seperti contoh vaksin ini akan mempengaruhi kesihatan, jarum yang besar akan digunakan untuk suntikan dan bermacam lagi, namun saya sendiri sebagai Menteri Besar telah pun menerima suntikan vaksin sebanyak dua kali pada 1 dan 22 Mac tiada kesan teruk berlaku.

“Kita akan bantu masyarakat ini dan menerusi kempen yang akan diadakan secara berterusan itu, Penyelaras Pasukan Khas Bagi Masyarakat Orang Asal Negeri Perak akan terus memperhebat promosi dan turun ke kawasan terlibat bagi pendaftaran manual,” katanya.

Pada perkembangan sama, Program Menteri Bersama Rakyat (MESRA) Daerah Perak Tengah merupakan program kali yang ketiga diadakan di mana kali ini YAB Dato’ Saarani bin Mohamad meluangkan masa dan menyantuni masyarakat Orang Asli.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 22 April 2021, 15:38:55.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive